Uudet marsut taloon

Kun uudet lemmikit tulevat taloon, tulee mieleen monia kysymyksiä. Mitä täytyy marsuille hankkia, ennen kuin ne saapuvat.

Marsu on laumaeläin. Tästä syystä marsuja kuuluu olla vähintään kaksi.

Tässä pientä listaa, mitä olisi hyvä hankkia ennakkoon, mitä vähän miettiä tarvitseeko oikeasti ja mitä sitten ei kannata missään nimessä hankkia. Tämä lista ei tarkoita sitä, että mitään muuta marsulle ei kannata hankkia, vaan täysin perus tarvikkeiden listaus.

Pakolliset

Häkki – Häkki marsuparille vähintään LAIN mukaan tulee olla 100x50cm tehdashäkki. Fakta kuitenkin on, että se on käytännössä liian pieni. Suosittelen vähintään 120x60cm tehdashäkkiä. Asumuksen ei kuitenkaan tarvitse olla tehdashäkki, vaan aitaukset ajavat saman asian ja ovat itseasiassa monipuolisempia ja virikkeellisempiä. Suosittuja aitausmateriaaleja ovat ns. taikakuutiot, joita suomesta saa epämääräisin väliajoin HongKong tavarataloista . Tällöin täytyy ottaa kuitenkin ottaa huomioon, että taikakuution verkon läpi pääsee juuri luovutusikäinen poikanen ja saattaa jäädä päästään kiinni. Taikakuutioaitauksen voi tilkitä jyrsijäverkolla tai laittaa limittäin toinen rivi kiertämään häkkiä. Kompostiverkko näyttää myös kätevältä, mutta aikuinen marsu pääsee verkosta läpi ilman ongelmia.

Toki muitakin aitausmateriaaleja on. Ihan levystä tai pleksistäkin voi rakennella kaikkea. Marsu itse ei tarvitse verkkoja, mutta tykötarvikkeet on helpompi hankkia verkkoon kiinnitettäväksi.

Kuivike– Häkin pohjalle tarvitsee jotain imukykyistä kuiviketta. Artikkeli “Kuivikkeen valinta” auttaa tämän kanssa.

Mökki – mökkejä voi olla useampi. Suosittelen hankkimaan varsinkin uroksille joko putkityyppisiä (pajusilta) tai muuten 2 ovisia mökkejä.

Pullo – vesi pysyy puhtaampana juomapullossa. On olemassa erilaisin tekniikoin toimivia pulloja. Yhteistä kuitenkin on, että marsu tökkii tai pyörittelee metallisen putken päässä olevaa mekanismia ja pullosta tulee näin vesi. Juomakuppikin voi toki olla ja se on toisaalta luonnollisempi, mutta marsun spurttaillessa pitkin häkkiä, likaantuu vesi helposti.

Ruokakippo – pelletit on siistimpi antaa omassa kipossa. Tällöin marsu ei niin helposti myöskään pissi ruokansa päälle

Heinää – pakollinen. Marsun perusravintoa. Täytyy olla 24/7 tarjolla

Pellettiä – Laadukas pelletti on hyvä lisä ruokavalioon. Ei kuitenkaan tarvitse olla koko aikaa esillä.

Näitä ei tarvitse, mutta voi olla

Suolakivi – joskus marsut järsivät tätä leikkikalua, jolloin myös vettä kuluu paljon. Tällöin olisi hyvä joko sijoittaa kivi toiselle puolelle häkkiä, jolloin kiinnostus liian suolan saannille lopahtaa. Myös ilman marsu selviää hyvin, koska pelletit sisältävät tarpeeksi suoloja.

Siementanko– nämä herkut sisältävät usein asioita, joita marsu ei tarvitse tai lihottavat liikaa marsua. Marsut joutuvat kuitenkin tekemään hampaillaan töitä, jotta saavat jotain tangosta irti, joten hampaiden kunnon kannalta tankoja voi käyttää.

Pedit ja riippukeinut– Ei marsu näitä tarvitse ehdottomasti, mutta ovat kiva lisä sisustukseen sekä virikkeisiin. Kannattaa miettiä, onko häkin sisustus kuinka täysi, ennen kuin sisustaa isoa tilaa vieviä virikkeitä häkkiin. Toisaalta

EI

Kalkkikivi– voi aiheuttaa liikaa käytettynä virtsan sakkaantumista ja näin ollen aiheuttaa myös virtsakiviä. Marsu saa tarvittavat mineraalit pelletistä.