Marsun hoito

Artikkeleita:

Marsun hoito

Marsu on laumaeläin, joita pitäisi näin ollen olla vähintään kaksi. Marsun kaveriksi ei sovellu mikään muu jyrsijä kuin marsua puhuva. Ero sukupuolien välillä on hyvin pieni, joten jos ei halua poikasia, niin kaksi saman sukupuolen edustajaa on aivan hyvä.

Marsu elää n. 5-8 vuotta. Ne ovat rauhaa rakastavia otuksia, jotka ovat ainoita jyrsijöitä, jotka höpöttävät höpöttämisen ilosta. Mikään hiljainen lemmikki ei siis ole kyseessä. Jääkaapin tarkoituksen omaksuessaan on turha kuvitella, että ruoka-aikana ovea akaistessa ei kuuluisi palosireeniä muistuttava huuto, joka on siis ihan normaali “Tahdon herkkuja just nyt” huuto. Marsuilta löytyy lukemattomia muita pulputus- ja käskyääniä omille lajitovereilleen sekä omistajilleen.

Marsun minimiasuintila eläinsuojelulaissa on ensimmäiselle 0,3 m2 ja seuraavat +0,15 m2. Tämä tarkoittaa sitä, että kahden marsun minimiala on 0,45 m2. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tila on riittävä. Tästä syystä suosittelen, että häkki olisi vähintään 120 cm leveän tehdashäkin kokoinen kahdella marsulla. Tällöin mahtuu häkkiä jo sisustamaan erilaisilla virikkeillä sekä muuntelemaan aika ajoin järjestystä. Tehdashäkki ei kuitenkaan ole se ainut vaihtoehto marsun kodiksi. Kaikenlainlaisia rakennelmia useampaankin kerrokseen voi tehdä itse tai ostaa vähän tyyriimmin valmiina kaupoista.

Häkissä tulisi vähintään olla kuivikkeen lisäksi vesipullo, mökki sekä ruokakuppi. Sisustaa voi kuitenkin siisteyttä edistävällä heinäseimellä ja loikoilutyynyillä . Kuivike pitäisi olla hyvin kosteutta imevää ja tassuystävällistä. Itse käytän “Superpahnaa” eli oljesta tehtyä jauhoa, jossa kosteus tiivistyy pehmeäksi paakuksi.
Kuivikkeista artikkeli

– Ruokinta

Marsujen ruokinnan olisi hyvä olla säännöllistä. Kuivaheinän jatkuva esilläolo on välttämätöntä. Marsun ruokinnasta 80% pitäisi olla hyvälaatuista heinää ja loput 20% tuoreita sekä pellettiä. Pelletin jatkuva esilläolo ei ole välttämätöntä aikuisella marsulla.

C-vitamiini on marsulle välttämätön. Marsu ei itse pysty tuottamaan c-vitamiinia, joten sen täytyy saada sitä ravinnosta. Vitamiinin voi antaa marsulle monella eri tapaa ja teolliset valmisteet eivät ole se ainut oikea. Mm. paprikat sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

Marsulle voi antaa perusheinän, pelletin ja tuoreruoan lisäksi oksia, varpuja sekä muita luonnon antimia. Kaupan hedelmä- ja vihannesosasto ei siis ole se ainut paikka, mistä marsu voi saada ravintoa. Kausittaiset ruuat ovat suositeltavia kuten esimerkiksi ilmaiset ulkotuoreet kesäisin sekä syksyisin. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun aloittaa uudenlaisen tuoreen antamisen, jota ei ole antanut muutamaan viikkoon, tulisi totuttelun tapahtua pikkuhiljaa ns. korsi kerralla. Ripulin mahdollisuus on muuten suuri.

– Perushoitotoimenpiteitä tulisi tehdä parin viikon välein. Tähän kuuluu kynsien leikkuu, korvien sekä rasvarauhasen putsaus, etuhampaiden katsominen ja painon seuraaminen.

Kynsien leikkuu tapahtuu helpoiten kissojen kynsisaksilla. Ne ovat tarpeeksi pienet marsujen pienille kynsille. Takatassun kynnet ovat pidempiä ja suorempia kuin etutassun kynnet. Etutassun kynnet kasvavat helposti vaikeasti leikattaviksi käyryytensä takia. Tästä syystä säännöllisyys leikkuuseen on tärkeää. Jos olet epävarma, minkä pituiset kynsien pitäisi olla, ole yhteydessä minuun.

Korvien puhdistuksen voi suorittaa esimerkiksi vanulapun avulla, jossa on laitettu kostukkeeksi koirien korvienpuhdistusainetta tai (ruoka)öljyä. Aine kannattaa olla mahdollisimman vähätuoksuinen. Korvan näkyvät osat pyyhitään kostutella vanulla läpi ja tämän jälkeen vielä kuivalla vanulla, jotta korvat eivät jäisi kosteiksi ja aiheuttaisi tulehduksia.

Rasvarauhanen sijaitsee marsun peräpäässä häntäluun paikkeilla. Sen tunnistaa lyhyemmästä karvasta sekä likaisena rasvaisesta liisterimäisestä tai korppumaisesta eritteestä. Uroksilla rasvarauhanen erittää usein enempi tavaraa kuin naarailla. Urosten erite on myös kosteampaa. En suosittele puhdistusta jynssäämällä. Tämä aiheuttaa vain lisäeritystä sekä ihon ärsyyntymistä, jolloin rasvarauhanen ja sen ympäristö kaljuuntuu helpommin. Ei tosin ole harvinaista, että  rasvarauhasen alue kaljuuntuu ilman mitään sen kummempaa syytä. Vanulappu on tässä puhdistusoperaatiossa erittäin hyvä apuväline kuten myös silmämeikin puhdistusaine, jolla vanu kostutetaan. Pyyhintä riittää puhdistukseen.

Etuhampaita marsulla löytyy yhteensä neljä. Näiden kulumista kannattaa seurata. Liian pitkät etuhampaat kielivät usein myös hankalammassa paikassa olevien takahampaiden kunnosta. Tällöin marsun ruokintaan tulisi lisätä lisää järsittävää, jolloin hampaat pääsisivät kulumaan enemmän. Hankalammissa tapauksissa, jos marsulla on hankaluuksia syödä, tulisi ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka pääsisi katsomaan ja muokkaamaan takahampaita rauhoituksessa.

Marsun painoa olisi hyvä seurata, jotta näkee, onko kaikki ok. Voimakas painon putoaminen saattaa johtua monesta asiasta ja useimmat näistä syistä tarvitsevat lääkärin apua. Tarkkaile siis marsusi syömisiä, päivärutiineita sekä vireystilaa. Marsu on saaliseläin ja yrittää piilotella oireita viimeiseen asti. Kannattaa pitää vaikka ihan päiväkirjaa marsulle. 🙂

– Marsujen tutustuttaminen toisiinsa

Kun ennestään toisilleen vieraat tai pitkään toisistaan erossa olleet marsut näkevät ensimmäisen kerran toisensa, tulisi tutustuttamisympäristön olla hajuista neutraali. Häkki olisi hyvä olla pesty kunnolla sekä mökit jynssätty.  Marsujen olisi myös hyvä olla pestynä, varsinkin uroksilla, jotta ympäristö ja tutustumistilanne olis mahdollisimman neutraali. Mahdollisuuksien mukaan voisi mökit korvata kaksiovisilla rakennelmilla, esim. pajusilloilla tai putkilla, jolloin marsu ei jää vahingossa loukkuun nurkkaan, jos tulee konfliktitilanne. Kerran kun on antanut marsujen tutustua samassa tilassa toisiinsa, ei olisi tämän jälkeen hyvä enään erottaa niitä toisistaan. Jatkuva yhdistäminen ja erottaminen aiheuttaa kitkaa ja yhteiselo varsinkaan uroksilla ei välttämättä toimi hyvin tällaisen jälkeen. Riippuen marsujen iästä ja luonteesta, tutustuminen voi kestää muutamasta minuutista (poikaset keskenään) ihan pariin viikkoon ennen kuin tilanne rauhoittuu.